Sverige utan alpina deltagare i ungdoms OS – Vi reder ut varför

Denna vecka avgörs det europeiska ungdoms OS i Georgien, utan svenskt deltagande i dom alpina grenarna.

Vart fjärde år arrangeras ungdoms OS och åren däremellan arrangeras ett europaungdoms-OS EYOF. Med andra ord, vart annat år arrangeras ett ungdoms OS för alpina åkare i åldern 17-18 år. Ungdoms OS innehåller i princip allt som det riktiga OS gör med invigning, fanbärare och så vidare.

På Sveriges Olympiska kommittés SOK’s hemsida uttalar sig truppchefen för årets tävlingar, Helena Wielinder så här om arrangemanget: “Vi vill ge tonåringar chansen att få tävla internationellt och få en försmak på hur det är att vara med på ett olympiskt spel”

Ungdoms OS ge erfarenheter för livet

En atlet som får prova på detta kommer med stor sannolikhet att vara bättre förberedd på vad som komma skall när det väl är dags för det riktiga OS än en atlet som inte fått den erfarenheten. Här finns således goda chanser till att ge åkarna en svårslagen idrottsutbildning och tävlingserfarenhet.

Svenska Skidförbundet får skicka fyra tjejer och fyra killar till dom alpina tävlingarna, men i år finns inga svenska åkare på start.

Förutom att det är en missad möjlighet för svenska åkare att skaffa sig ovärderligt erfarenhet så missar Sverige också möjligheten till att ta medaljer och visa upp för skidfans och sponsorer att det finns framtidshopp inom alpin skidåkning.

Svenska Skidförbundet skickar åkare i Längdåkning, Snowboard och Freeski men inte i Alpint.

___

Mycket märkligt, varför inte?

På Svenska Skidförbundets hemsida skidor.com under rubriken “Team Piké” finns lite fakta och målsättning vad som gäller för den aktuella målgruppen, nedan kommer ett utdrag från den.

ungdoms_os

___

Målsättning 2024-2025 att ta guld på ungdoms-OS

Enligt Sveriges Olympiska kommittés Generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson, så har Svenska Skidförbundet erbjudits att skicka alpina deltagare till EYOF men avböjt. Enligt SOK så är orsaken att Svenska Skidförbundet meddelat SOK att man valt att prioritera andra tävlingar för den aktuella åldersgruppen, och därför valt att tacka nej till årets EYOF tävlingar.

Det blir ju svårt att uppnå målsättningen att ta guld om man inte skickar några åkare. Är det något jag har missuppfattat?

Det här behöver kollas upp.

Jag kontaktar Tobias Fellman, rikstränare och tillförordnad nationell chef.

Tobias_fellman
Tobias Fellman, Rikstränare/tillförordnad nationell chef. Foto: Leif Hammarström

Tobias svarar i telefon men befinner sig mitt i ett möte, jag berättar att jag har lite frågor om team piké, Vi kommer överens om att han ska ringa upp när mötet är klart inom en timme.

När det gått två timmar så skickar jag ett sms och påminner om att han skulle ringa mig. Jag får svar att han fick ett möte till men att jag kan läsa om Team Piké på skidor.com (han skickar över länken).

Jag har ju redan läst vad som står där och det är det jag har frågor om tänker jag, men det kan inte han veta. Tobias tillägger att om jag har ytterligare frågor så kan jag maila dom så lovar han återkoppling.

Jag mailar över mina frågor:

Jag läser på skidor.com om syftet med Team piké och läser bl.a. Att: “Detta för att skapa en jämställd utvecklingsmiljö där både manliga och kvinnliga åkare kan utvecklas till alpina atleter utifrån ett helhetsperspektiv.”

Vad menar ni med helhetsperspektiv i det här avseendet?

– Att skapa långsiktig utveckling för alpina skidåkare, med fokus på att bygga kapacitet över tid inom idrottens olika delar. Dessa kan t.ex. vara fysträning och mental coachning utöver skidåkning.

Jag har uppmärksammat på SOK:s hemsida att alpint inte skickar någon trupp till ungdoms OS i år, Varför inte? 

-Ungdoms-OS prioriteras före EYOF, att Sverige inte representerar med en trupp i alpint- och skicross på EYOF, är inget ovanligt

(Sverige hade trupp på EYOF 2023 både i alpint och i skicross. Skicross inte finns med på programmet i år men det gör alpint) reds anm.

På Skidor.com, om team piké står det att målsättningen är att ta guld på ungdoms OS. Det går ju inte om ni inte skickar en trupp, hur tänker ni där?

-Som jag nämnde i mina svar, prioriteras Ungdoms-OS före EYOF. European Youth Olympic Festival är inte omnämnd i målsättningen för Team PIKÈ-Development

När jag tittar F.I.S rankingen för svenska tjejer och killar 2007 och 2008, så ser man flera åkare som ligger i absoluta toppen. Där är ju klara medaljchanser, hur tänker ni när ni väljer bort den tydliga chansen?

-Ungdoms-OS arrangeras vart 4:e år, och kommande spel går i Italien 2028. Till Italien kommer vi representera med en trupp i alpint och skicross

Dom bästa födda 2007 fick möjligheten att köra ungdoms OS förra året då födda 2008 var för unga. Hur tänker ni ge den årskullen möjlighet till internationell erfarenhet med motsvarande motstånd som man får på ett ungdoms OS?

-Representation på EYOF ser olika ut inom Svenska skidförbundets grenar, och gällande internationell erfarenhet och motstånd för 1-2 års juniorer finns flertalet alternativ till just den tävlingen som går i Georgien. Vi följer utvecklingen av våra åkare och har en nära dialog med tränarna på skidgymnasium

Andra länder tänker annorlunda

På startlistan för dom alpina tävlingarna finns åkare från 39 länder listade. Samtliga nordiska länder är representerade utom Sverige.

Att det Svenska Skidförbundet väljer bort att skicka alpina åkare på EYOF betyder att flera årskullar missar möjligheten att i junioråldern bygga på sig erfarenheter från ett stort mästerskap. Inte bara åkarna missar möjligheten till utveckling, även tränare och ledare missar möjligheten att bygga erfarenheter för framtida framgångar.

Nästa gång Sverige tänker skicka åkare är 2028. Då är det årskullarna 2010-2011 som är aktuella för start. Är du född 2008 eller 2009 så blir det ingen start i ungdoms-OS.

Jag frågar rikstränaren en sista fråga:

Vilket alternativ har ni valt för att skaffa internationell erfarenhet till 1-2 års juniorer som ersätter EYOF i Georgien?

-Alla FIS tävlingar bidrar till internationell erfarenhet, oavsett om du är junior/senior.Nivån på FIS tävlingar i Norden är hög, både för juniorer- och seniorer, damer som herrar

Det är tävlingar i Sverige som gäller

Svenska skidförbundet och dess sponsorer satsar hårt på sin egen tävlingsserie, Alpine Elite Tour. Det är den högsta tävlingsnivån F.I.S för svenska juniorer och seniorer i Sverige.

Tävlingsarenorna är välbekanta orter för svenska ungdomsåkare: Sundsvall, Gopshus, Kläppen, Duved, Klövsjö, Lycksele. Motståndet är till synes lika välbekant som backarna. Det är dom här tävlingarna som gäller när det är dags för uttagning till junior-VM bland annat. Som ambitiös alpinåkare från Sverige är det nödvändigt att tävla dessa tävlingar.

Frågan är hur utvecklande och motiverande det är för en åkare i sena tonåren att regelbundet träna och tävla i samma backar år ut och år in? Förbereder verkligen Lostupet och Hamrebacken en 18-åring på vad som komma skall ute i Europa?

Helt klart är i alla fall att en seger i Alpine Elite Tour i Gopshus eller Lycksele inte smäller lika högt som en seger i ett ungdoms-OS i Georgien.

Subscribe to our newsletter!

.

author avatar
Jonas Henning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *