Sedan tidigt åttiotal har skidtestarhelgen eller Ski Test Weekend som Skistar kallar händelsen, varit en samlingspunkt för alla involverade i den svenska skidindustrin. Till Sälen vallfärdar leverantörer och dedikerade skidåkare, främst från södra Sverige. Målet att starta en ny skidsäsong, första helgen i december.
I princip alla skid & snowboardtillverkare representerade i Sverige ställer upp med testutrustning under dom fyra dagar eventet pågår. Redaktionen var på plats på lördagen och tog ett snack med Jörgen Lindman. Legendarisk säljare på Scott och trogen märket i mer än 40 år. Enligt honom så gick den första skidtesten av stapeln 1980 i Tandådalen.
I slutet av 80-talet så körde även Lindvallen igång med skidtest och när Sälenstjärnan* köpte upp Tandådalen så flyttades Ski Test Weekend permanent till Lindvallen.
*Sälenstjärnan bytte sedan namn till Skistar
Jörgen Lindman, Sveriges livs levande skidwikipedia
Jörgen har varit på alla. Han har stått här och skruvat bindningar varje år sedan 1980.
Imponerande!
Själv har jag deltagit som utställare ett 10-tal gånger under 80 och 90-talet. Den här gången var första jag stod på andra sidan, som nyfiken gäst och potentiell skidkund.
Det är alltid lika intressant att prata modern skidhistoria med Jörgen Lindman. Det Jörgen inte vet om skidindustrin och vad som hänt. Vem som gjort vad och när, har inte hänt.
Jag ställde den självklara frågan, var det bättre förr? Jörgen berättar att i begynnelsen, när Gerremo drev Tandådalen och det fanns en tydlig koppling mellan Tandådalens skishop och skidtestarhelgen så såg man som leverantör resultatet samma dag.
Under en testhelg så kunde det säljas 30 par lagg á 5000kr av en viss modell efter att folk testat. Kunden klev i princip ur testskidorna och in i shoppen och köpte ett par likadana. Man fick omgående feedback och kunde se att eventet gav resultat. Något som kanske är svårare för respektive märke att se idag.
Jörgen bär på många anekdoter om händelser under åren som inte lämpar sig i tryck. Vissa är preskriberade och tål att berättas muntligen. Men som Jörgen sa “varje generation måste skapa sin egen skidhistoria”. Nog om detta, tillbaka till den aktuella helgen
Ski Test Weekend, en långvarig tradition men lika aktuell idag
Ski Test Weekend är ett ypperligt tillfälle för den som planerar in ett nytt skidköp att testa igenom olika modeller från olika tillverkare.
Något som redaktionen starkt kan rekommendera istället för att som många gör, köpa grisen i säcken.
I dag är nästan alla skidor på marknaden bra, men alla är inte bra för dig, oavsett hur bra du är på att åka skidor.
Eftersom det är säsongpremiär kan du inte förvänta dig perfekta förhållanden eller ett överflöd av öppna backar. Den eller de backar som är öppna är överfulla, du möter liftköer, och snöförhållanden som du inte kommer komma ihåg som episka.
Väntan kan också vara lång på att få testa just den modellen du siktat in dig på då många vill testa. Å andra sidan så öppnas möjligheten att testa någon annan modell från ett märke du inte alls hade siktat in dig på. Det är just summan av allt detta som gör det värt mödan att göra resan upp för några dagars, om vi ska vara ärliga, ganska dålig skidåkning.
En överfull Gustav gör egentligen ingen glad
Förutom Skistar och alla dom som faktisk åker i den. Det är trots allt kul att få vara på snö igen och Gustavbacken är perfekt för att testa skidor. Att jämföra olika modellerna med varandra är enkelt här.
Backens profil är helt utan överraskningar, ligger plant i fallinjen och med blå lutning. Skidförhållanden som om en månad skulle klassas som oacceptabla upplevs nu som riktigt bra. Skistar har gjort allt vad dom kan för att få till acceptabel åkning så tidigt på säsongen.
Längden på backen, 1200 meter och fallhöjden 240 meter är också precis lagom.
En perfekt testbana för sväng i sväng.
Skidåkningen skenar inte och man kan provocera skidorna under fötterna som man vill. Du får dom svar du önskar, eller inte önskar. Som gammal alpinräv är man van vid att lyfta blicken, vilket är ett måste för att inte krocka. Dom många människorna i backen fungerar fint som rundningsmärken.
Den kopplingsbara 8-stolsliften, GustavExpress tar 4000 personer i timmen. Så man bränner snabbt av några varv med testskidorna. Det går också hyfsat fort att byta till ett annat par skidor nere i depåområdet.
Med de tidigare åken i färskt minne kommer du märka skillnaden från modell till modell.
Men, som Jörgen Lindman påpekade, för att känna skillnad behöver du vara en duktig skidåkare, på riktigt. Annars kan du ta en skida ur högen, vilken som helst. Bara du får rätt längd och typ av skida utifrån hur du tänker använda den. Du kommer ändå inte kunna skilja dom åt.
På tal om överfull Gustav
Efter en stadig hotellfrukost på Olarsgården var redaktionen på plats i testdepån kl 08.45. En kvart innan liften öppnade.
Vi hade egna stavar, men lämnade skidorna i bilen. Vi var ju där för att testa skidor. Målet var att testa igenom alla skidor med 88 millimeters midja.
Ett märkligt mål kan tyckas. Delar av redaktionen är övertygad om det är midjemåttet alla allroundskidor borde ha. Hur det gick med den testen kan ni läsa i ett kommande reportage här på skitrotter.com
Det där med överfull Gustav var det ja. Efter sex snabba åk var det dags för kaffe hos snögubben på toppen av GustavExpress. Klockan hade hunnit bli kvart över 10 och kaffesuget slog till hos redaktionen.
Döm av vår förvåning då samtliga i kön framför oss beställde kaffedrinkar, även öltappen flödade. Säljsuget hos personalen var uppenbarligen lika stark som törsten hos dom köande, trots den tidiga timman. Förundran och undran uppstod vid vårt bord. Hur det gick för dom sedan?
Att åka utan mål blir snabbt trist i en enda pist
Att åka upp och ned för Gustavsbacken en hel dag kan bli ganska trist. När anläggningen är i full gång finns det gott om backar att välja på, och lite längre österut ligger Söderåsen. Backarna runt den liften erbjuder lite mer variation och terräng även om dom också får kännetecknas som snälla.
Nu hade vi ett mål med dagens åkning och då dög Gustavsbacken gott. Helt ärligt så är det ingen större skillnad på den åkning som erbjuds i de anläggningar runt om i landet som har hunnit öppna så här års.
En del putslustiga kommentarer på Skitrotters SoMe under helgen löd så här “träna i Sälen, åk i Åre” “lutande fotbollsplan” “200 fallhöjdsmeter” osv. Javisst men det är ju först när alla backar är öppna man kan recensera en skidort mot en annan. För ändamålet skidtest passar Gustavsbacken perfekt.
Med möra ben efter dagens skidpass tog vi oss hem till Olarsgården (vårt residens för helgen) för att prata om dagens övningar och avnjuta deras Julbord. Tidig sänggång då vi var laddade för nästa dag. Det Lindvallen saknar i fallhöjd kompenseras av liftens snabbhet och fler åk. Du kan bli trött i benen här med.
Söndagar är alltid bäst i fjällen
Vi samlades vid hotellfrukosten när den öppnade kl 8.00. Planen var att hänga på låset när liften öppnade kl 9.00 för att få några snabba åk i orörd pist.
Alla testbås var bortplockade så vi fick ta våra egna skidor.
Söndagar i fjällen är alltid bäst, gänget som började gårdagen med kaffedrinkar och öl till frukost sågs inte till, dom sov nog sött. Samma sak med branschfolket som lyste med sin frånvaro. Större delen av gårdagens publik var också borta och backen låg öde och tom. Till och med vädret var bättre. Samtliga i redaktionen lämnade Sälen med ett nöjt leende på läpparna.