Svenska skidförbundets vision är tydlig: “Bäst i världen – Alla på snö” Den följs av strategi, värdegrund och målbild för 2026:
“Skidförbundet är 2026 det naturliga valet för dig som vill idrotta, vi har en stor bredd och en elit i världsklass. Vi har aktiva som är goda förebilder, vårt ledarskap är i framkant med personliga utvecklingsmöjligheter och vi är en samhällsaktör som blir lyssnad på”.
“Vi är fler – som tränar och är engagerade i föreningar, som vinner medaljer och som fortsätter vara aktiva livet ut”
![](https://usercontent.one/wp/www.skitrotter.com/wp-content/uploads/2025/01/Skarmavbild-2025-01-25-kl.-12.52.13-1024x270.avif?media=1736467905)
Möt Mathilda Persson -tjejen som Svenska skidförbundet inte vill ha
Innan jul blev Skitrotter kontaktade av Mathilda Persson, en skidtjej som är bäst i Sverige och tredje bäst i världen i sin gren.
Mathilda är så framgångsrik att hon samlat på sig tillräckligt med poäng för att förtjäna Svenska skidförbundets hederstecken (tidigare Stor grabb). Trots att hon bara är 24 år och mitt i sin skidkarriär. Mathilda tävlar i Speedski.
Eller jag kanske ska skriva hon vill tävla i Speedski, för just nu får hon inte tävla alls. Hon undrade om vi var intresserade av att höra en som hon själv uttryckte det:
– En rätt häpnadsväckande historia
– Jag föddes med en Adhd
–En diagnos som gör att jag skulle behöva vissa anpassningar och lite acceptans. Men de är lättare att inte låta mig få vara med än att lära sig lite om en diagnos och göra små saker för att jag ska kunna klara samma krav som andra.
Min hjärna börjar snurra, Adhd, ja det vet man ju hur såna ungar kan vara. Här gäller det att sila kameler. Det finns säkert två sidor av myntet osv. Fördomsfullt, javisst.
Jag måste googla och rycka i lite trådar innan jag vågar ta i den här osäkrade handgranaten. Hittar en länk på förbundets hemsida skidor.com där hon lyfts fram i ett åkarporträtt från mars 2024. Inte ett ord om Adhd. Skickar länken till Mathilda i vår messengertråd
–Dom skryter om dig på sin hemsida
– Jo, det gör dom, så fort jag gör någonting bra
Mathilda skickar över en tidningsartikel i Nerikes Allehanda från januari 2024, många frågor uppstår när jag läser den
Lika bra att fråga Mathilda rakt ut det jag tänker
-Låter allvarligt, en rak fråga; har du varit stökig på riktigt mot ledare och andra åkare? Jag menar att du borde ju känna Brita Backlund* vid det här laget och hon är nu tränare för laget.
**Brita Backlund, tidigare aktiv och svensk rekordhållare i Speedski.
Mathildas svar kommer ganska omgående och uttömmande
-Nej de har jag inte varit. Ja men då förbundskapten håller alla i en järnhand så vågar ingen säga något. Då han kan kasta ut vem han vill när han vill.
En enligt mig riktigt dålig miljö att vistas i. Jag är extremt duktig på att ifrågasätta men får jag ett adekvat svar så köper jag saker men jag vill veta anledning till saker.
Dessutom har jag alltid minst en förälder oftast båda med mig just för att få den hjälp och de extra stöd jag kan behöva. Så som att påminna om tider och mat, även se till att jag får med mig allt jag behöver till varje åk
Mina föräldrar och jag har jobbat sedan 2014 med att försöka förklara min diagnos men oxå för att underlätta för förbundet då jag har ett större stödbehov än någon som inte har en NPF diagnos*
**NPF Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar läs mer i länken här
Vad jag inte skriver till Mathilda är att jag också fattar att hon kan vara svår att ha i en grupp, i alla fall om gruppen saknar kunskap att hantera henne.
Mina tankar som snurrar utifrån vad hon skriver till mig, och visar upp i artikeln från Nerikes Allehanda. Jag försöker kämpa emot fördomarna som angriper min hjärna. Samtidigt är historien helt häpnadsväckande. Precis som hon skrev inledningsvis.
Historien måste berättas och Mathilda har gett mig förtroendet att göra det.
Frågan är bara hur jag ska göra det på ett adekvat sätt? En grannlaga uppgift minst sagt. Jag är först väldigt tveksam. Men funderar samtidigt på Svenska skidförbundets vision “Bäst i världen-Alla på snö”. Värdegrunden, vad säger den? Hur är det med att diskriminera någon på grund av en psykisk funktionsnedsättning?
Har du fått någon förklaring till att du inte får vara med?
-Ja men problemet med de jag fått är att hälften är rena lögner och de andra är händelser som hände för mer än 4-5 år sedan och många är äldre än så.
Har du förklaringen på mail eller bara muntligt?
-Jag har de skriftligt.
Jag frågar Mathilda om hon har lust att skicka över den skriftliga motiveringen och hon svarar:
Jag inser att det här inte är någon vanlig situation och att Mathilda behöver stöd från någon med expertkunskaper kring det hon utsätts för.
Jag tipsar henne att ta kontakt med organisationen SafesportSweden som stöttar idrottare som utsätts för felaktig behandling inom idrotten. Samtidigt börjar jag fundera på hur den här berättelsen ska berättas.
Jag läser mailslingan mellan förbundskaptenen och Mathildas pappa. Den 13:e augusti fick familjen Persson motiveringen till varför Mathilda inte är uttagen i det Svenska landslaget trots att hon är bäst i Sverige och nästan bäst i världen.
Först kommer ett kort svar från förbundskaptenen Mikael Brunnberg:
Mathildas pappa Johan Persson ställer följdfrågor till förbundskaptenen:
Förbundskaptenen Mikael Brunnberg svarar utförligare denna gång och motiverar sitt beslut att inte ta ut Mathilda i landslaget.
___
Det tar två veckor innan jag tar upp kontakten med Mathilda igen. Den femte januari bokar vi in ett teamsmöte
Mathilda berättar hur allt började. Hennes pappa som är gammal slalomåkare tog med henne till backen hemma i Grängesberg.
Hon var aldrig bra i slalom, rädd för portarna som gjorde ont och hon har ganska dålig syn. Det var inte kul helt enkelt. Hon testade störtlopp istället och kraschade. Bestämde sig tidigt för att sluta med skidor.
På ett speedskiläger i Orsa 2011 (Mathilda är född 2000) träffade hon den dåvarande förbundskaptenen Bengan Otter som såg hennes potential och låg på henne att fortsätta.
Mathilda berättar att Bengan är hennes tränare än idag.
2013 åkte hon 98km/h och året därpå 108km/h. Hon kom med i en träningsgrupp. 2016 glömdes hon bort men fick vara med igen 2017 och då tog hon junior-VM guld.
Hon är övertygad om att orsaken till att hon inte får vara med i laget längre beror på Svenska Skidförbundets bristande kunskaper om hennes diagnos och hur dom ska hantera den.
Familjen erbjöd så sent som 2024 Svenska Skidförbundet utbildning via Måns Möllers företag Viggo foundation som jobbar med NPF anpassad idrott. Ett erbjudande som Svenska skidförbundet avböjde.
Orden sprutar ur Mathilda i snabb takt och jag har fullt upp med att anteckna. Jag frågar om incidenten med landslagsjackan då det verkar vara en grej förbundskaptenen hakat upp sig på. Med all rätt, har man skrivit sponsoravtal och åkarkontrakt så är det viktigt att hålla sig till avtalet.
Mathilda berättar att jackan hon fått låna inte funkade för skidåkning, den var för kall att ha utanpå tävlingsdräkten så hon tog på sig pappas tränarjacka med samma sponsormärken på.
-Det hände på ett träningsläger i Idre när det var typ 18 grader kallt.
-Men jag har också ifrågasatt varför jag som står utanför laget och inte får någon ersättning måste ha en jacka med lagets sponsorer. Det är jag som syns mest i media men det är dom som är med i laget som drar nytta av sponsorpengarna.
Jag frågar, hur jobbig är du, ärligt.
Mathilda berättar att hon kan vara skitjobbig. Helt ofiltrerad.
-Jag lider av prestationsångest men speedski är min frizon. Mitt safeplace där jag får utlopp för mina behov. Dom andra åkarna förstår min problematik och kan handskas med mig. Det är landslagsledningen som inte vill förstå.
Hur stort handikapp har du, du har sagt till mig att du jobbar. Är det ett vanligt jobb eller en anpassad anställning med bidrag?
-Jag har ett vanligt jobb inom äldrevården. Jag jobbar och det funkar finfint. Dom äldre tycker om mig så det är inget problem. Problemet är att jag inte får starta internationellt, jag är inte välkommen på tävling för förbundskaptenen. Jag får inte representera Sverige för det Svenska skidförbundet. Eftersom det bara finns internationella tävlingar att tävla i min sport på min nivå så jag helt utestängd.
Vårt möte är över på en dryg timme, Mathilda är intensiv, absolut. Jag förstår att hon kan vara påfrestande. Samtidigt så har hon en psykiskt funktionsnedsättning som inte är självvald och som så vitt jag förstår inte bara går att radera. Hon verkar göra vad hon kan för att anpassa sig till situationen.
Frågan är om det Svenska skidförbundet gör vad dom kan för att anpassa sig?
Innan det är dags att kontakta förbundskaptenen Micke Brunnberg för att höra hans sida av saken så ringer jag runt bland mina kontakter i skidvärden som kan tänkas ha kännedom om Mathilda och hennes situation.
Det blir en hel del samtal till gamla Speedskiåkare och ledare. Folk som är och har varit i familjens närhet i skidbacken.
Jag känner ju inte Mathilda alls och kan inte bara gå på hennes ord och min egen magkänsla. Dom allra flesta vittnesbörden är förvånansvärt positiva.
Visst, Mathilda kan vara jobbig men det verkar inte vara dramatiskt. Ingen kan peka ut någon speciell händelse som skulle kunna vara anledningen till att hon inte skulle kunna få sanktion att tävla även om hon kanske inte är den bästa lagspelaren som funkar i grupp.
Dags att ta tjuren vid hornen och ringa upp förbundskaptenen
Micke svarar och jag presenterar mig och går rakt på sak, jag ringer angående att jag skriver på en artikel om Mathilda Persson och vill ställa några frågor.
Det blir ett kort samtal då Micke har fullt upp, han ber mig skicka frågorna på mail istället vilket jag gör.
Mathilda Persson var trea på VM 2024, trea i världscupen och rankad trea i världen. Hon är bäst i Sverige men hon är inte uttagen i landslaget, varför inte?
-Matilda uppfyller inte kravspecifikationen som förbundet har för våra åkare. Varje år tas en grupp åkare som bedöms uppfylla kraven ut som möjliga landslagsåkare och får därmed representera Sverige och Svenska Skidförbundet internationellt. Att få representera Sverige i ett landslag är ingen rättighet och tidigare resultat är bara en av många delar som vägs in i beslutet.
Som jag förstår det så är Mathilda är inte avstängd från att tävla men då förbundet sanktionerar alla starter och låter bli att sanktionera henne så blir det i praktiken en avstängning. Vad är orsaken till att förbundet inte sanktionerar start för Sveriges bästa kvinnliga åkare?
-För att hålla en professionell nivå på våra åkare som åker internationellt så går alla anmälningar till WC och VM via förbundet. Att vem som helst kan anmäla sig till vilken tävling som helst vore oansvarigt och ofta väldigt farligt. Svenska Skidförbundet bedömer att Mathilda inte uppfyller våra krav samt vara representativ för förbundet, våra värderingar och vår sport.
Har hon brutit mot några regler som gör att hon inte får startsanktion?
-Se föregående fråga/or
När bröt hon mot dessa i så fall?
-Mathilda har varit med i landslaget tidigare och har då haft väldigt svårt att hålla sig till dom värderingar och krav som satts upp för att få representera Sverige.
Det finns alltså inget formellt beslut om avstängning, vem fattar då beslut om att ge eller inte ge sanktion till internationell start?
-Skidförbundet
Vad ska Mathilda göra för att få sanktion att starta internationellt utanför landslaget?
-Följa kravspecifikationen för våra åkare med landslagsuppdrag.
Hur länge tänker du utesluta henne från att få tävla?
-Se föregående fråga.
När vi pratades vid så sa du att hennes Adhd som är diagnostiserad inte har något med ovanstående att göra, dvs. hennes Adhd är inte problemet. Är det ett personligt problem mellan er två?
-Det är inte ett personligt problem mellan oss två utan det handlar om det som vi tidigare svarat att kunna följa dom krav och värderingar vi har
Har ni i staben någon formell utbildning att kunna hantera åkare med Adhd?
-Nej, vi inom landslagsledningen i speedski har ingen speciell utbildning att hantera personer med Adhd liksom vi inte har utbildning i att hantera några andra diagnoser. Vårt mål är att skapa ett klimat där våra åkare kan prestera bra och utvecklas i ett landslag med god harmoni.
Har ni tagit professionell hjälp utifrån för att försöka lösa konflikten?
-Vi har aktiverat de resurser vi har tillgång till inom förbundet. Speedski är en liten sport med mycket arbete som sker ideellt och vi har mycket begränsade egna resurser till annat än den organisation vi driver.
Med tanke på Mathildas Adhd diagnos och skidförbundets värdegrund, b.la “Allas rätt att vara med” Hur anser du att Speedski lever upp till den i Mathildas fall?
-Skidförbundets värdegrund och att alla ska få vara med gäller alltid inom förbundet, men som skrivits tidigare så är det ingen rättighet att vara del i ett landslag. Alla får vara med på läger och tävlingar som arrangeras nationellt i Sverige. Att bli uttagen till ett landslagsuppdrag för att representera landet och skidförbundet innebär många krav och motprestationer.
-Ställer man inte upp på eller klarar dessa motprestationer så är man jättevälkommen att delta på våra nationella samlingar och utöva sin sport och konkurrera med alla andra åkare som vill vara med.
Har ni misslyckas när ni inte ställer den bästa åkaren på start trots att hon uttalat vill tävla?
-Att vi följer dom krav och riktlinjer som vi har inom förbundet tycker jag inte kan ses som ett misslyckande. Mathilda är välkommen på våra öppna träningsläger och tävla nationellt på SM och deltävlingarna i Sverigecupen.
Foton: Serge Briand
Förbundskaptenens svar väcker följdfrågor, jag mejlar över dom
Du skriver ibland förbundet, och ibland skidförbundet, menar du Svenska Skidförbundet i stort eller Speedskiförbundet som specialförbund, eller menar du ibland det ena och ibland det andra? Bara så att jag förstår rätt
-När jag skriver svenska skidförbundet eller förbundet så är det grenen speedski i svenska skidförbundet jag menar
Hur ser kravspecifikationen ut från förbundet (Speedski alt Svenska skidförbundet) för att få vara med i speedskilandslaget, finns den skriftligt att ta del av?
-Se bifogad fil (Uttagningskriterier landslag se nedan) reds anm.
Vilka är värderingarna som en åkare i speedskilandslaget skall följa, finns dom skriftligt att ta del av?
-Se bifogad fil (Uttagningskriterier landslag se nedan) reds anm.
2024 så fick Mathilda delta både i världscup och VM med stora framgångar utan att vara med i landslaget, vad har förändrats?
-Som jag svarat tidigare så uppfyller inte Matilda kravspecifikationen som förbundet har för våra åkare. Varje år tas en grupp åkare som bedöms uppfylla kraven ut som möjliga landslagsåkare och får därmed representera Sverige och Svenska Skidförbundet internationellt.
-Att få representera Sverige i ett landslag är ingen rättighet och tidigare resultat är bara en av många delar som vägs in i beslutet. Dessa krav gäller även för åkare som inte ingår i laget men vill delta i internationella tävlingar.
Hände det någon specifik incident som ligger till grund för att inte sanktionera henne till start i år?
-Jag kommer inte gå in i detaljer med media om detta i övrigt se mina tidigare svar.
Du skriver att det vore farligt att låta vem som helst starta vilket jag förstår men Mathilda är ju inte vem som helst, Hon har så vitt jag förstår åkt speedski sedan hon var 11 år och en av världens absolut bästa damer.
Jag har varit i kontakt med representanter från F.I.S inom Speedski och dom ser inga helst hinder i hennes förmåga att hantera tävlingsmiljön och dom farter som uppstår på internationell nivå. Men dom menar att det är det nationella förbundet som sanktionerar åkare så anmälan måste gå genom dig.
-Generellt så är en av orsakerna till att skidförbundet sanktionerar vem som får starta är bland annat som jag skriver att vem som helst kan anmäla sig till vilken tävling som helst vore oansvarigt och ofta väldigt farligt.
I Mathildas fall är det som jag skrev tidigare att Svenska Skidförbundet bedömer att Mathilda inte uppfyller våra krav samt vara representativ för förbundet, våra värderingar och vår sport.
Finns det ingen möjlighet att låta henne tävla utanför landslaget med eget upplägg så som Felix Monsén gör i Störtlopp och Super-G?
-Samma krav, regler och värderingar gäller för åkare i landslaget och för åkare som tävlar internationellt utanför landslaget
Förbundskaptenen lutar sig hela tiden mot kravspecifikationen och att Mathilda inte lever upp till den. Varken för att vara med i landslaget eller för att starta internationellt på egen hand.
Märkligt tänker jag. Argumentet att det skulle vara farligt blir också löjligt när det visar sig att landslagstränaren Lizzie är ledsagare på Världscupen i franska Vars för en synskadad norsk åkare. En åkare som dessutom bara är några få km/h långsammare än dom svenska damerna på plats.
___
Vilka krav är det som gäller? Dags att läsa landslagskriterierna. Dom är daterade 20240506, nya för året.
När jag läser uttagningskriterierna för speedski slås jag av hur väsensskilda dom är i förhållande till kriterierna som gäller för det alpina landslaget.
I alpint handlar alla kriterier om att resultat och rankingnivåer ska uppnås.
För speedski handlar det uteslutande om förhållningsregler och ingenting om resultat. Kriterierna lämnar också ett stort, för att inte säga ett enormt utrymme för subjektiv bedömning.
Det jag läser förefaller snarare vara antagningsregler för den lokala bastuklubben än uttagningskriterier för ett skidförbund som siktar på att bli bäst i världen.
Noterbart är, att kriterierna som är nya för i år även gäller åkare som ställs utanför landslaget men som vill tävla internationellt.
___
Vilka utgör speedski landslaget och staben runt det idag?
Vilka anses uppfylla de värderingar och krav som satts upp av Svenska Skidförbundet för att få representera Sverige?
Förutom Förbundskaptenen Micke Brunnberg så har vi Jan Magnusson, han är grenansvarig Ski Team Sweden Speedski. Tränarna Daniel Andersson, Lizzie Petersen och Britta Backlund. Där finns också presskontakten Mats Abrahamsson och Lars Beskow På Marknad. Sveriges representant i F.I.S heter Allan Grimm.
Jan Magnusson och Allan Grimm är dessutom arbetskollegor civilt.
Uttagna i årets landslag är följande:
S1 Herrar Carl Ribbegårdh och Olof Abrahamsson. Olof är för övrigt son till presskontakten Mats Abrahamsson som sitter i staben. Damer S1 (den gren som Mathilda åker) Agnes Abrahamsson, (hon är dotter till Mats), Siri Kling Andersson & Cornelia Thun Sandström. I klassen S2 junior hittar vi två åkare, Amanda Ribbegårdh (dotter till Carl som är uttagen i S1) och Villemo Andersson (dotter till landslagstränare Daniel Andersson).
“Självklart har vi inte kriterier som gäller endast för Mathilda, utan dessa krav gäller alla som tas ut för att representera Sverige i landslaget och internationella tävlingar”
Citatet ovan är från förbundskapten Micke Brunnberg i mail till Mathilda den 16:e augusti när han lämnat besked om att hon inte blev uttagen i landslaget inför denna vinter.
Enligt uttagningskriterierna är ett av kraven att ha som ambition köra alla WC tävlingar för att vara med i landslaget, eller för att få starta utanför laget.
På den första WC helgen i Finland den 20-22 januari, så var bara två av sju landslagsåkare på plats.
Detta trots att det är ett krav för landslagsåkare och åkare utanför landslaget som vill tävla internationellt. Ingen av herrarna, ingen från familjen Abrahamsson eller familjen Ribbegårdh. (ambitionen kanske fanns, men dom var iallafall inte på start).
På förbundets hemsida går det att läsa till sig att presskontakten Mats Abrahamsson kan bli uttagen som åkare på vissa tävlingar. (Han behöver uppenbarligen inte uppfylla kriteriet att ha som ambition att tävla alla tävlingar).
På tävlingen i Vars i Frankrike 30/1-1/2 är det bättre uppslutning då både familjen Ribbegårdh och familjen Abrahamsson står på startlinjen. Till och med Olofs bror Axel. Han är inte med i landslaget men uppfyller tydligen kraven och har fått sanktion av förbundskaptenen att starta internationellt.
Å andra sidan, vilken seriös Speedskiåkare har lust att åka till Finland i januari och tävla? Kallt, mörkt och låga farter. Allt man kan göra där är att representera Sverige, hämta pallplatser och världscupspoäng. Nä det verkar bättre att spara batterierna och ladda för en familjeresa till Frankrike och Vars, det är ju ändå där det händer på riktigt.
Jag reflekterar över den fakta jag har på bordet och som kommit fram i min efterforskning
- Mathilda är inte uttagen i landslaget och hon får ej heller tävla internationellt då hon inte bedöms uppfylla Svenska skidförbundets krav
- Det finns inga begränsningar hur många som får starta på WC och VM för F.I.S och således inga tekniska hinder att låta Mathilda starta
- Negativ särbehandling då samma krav inte gäller för alla åkare
- Förbundskaptenen anger subjektiva skäl att inte ta ut Mathilda i landslaget som har bäring på Mathilda som person
- Samma skäl ligger till grund för att inte ge henne sanktion att tävla utanför landslaget
- Förbundskaptenen svarar att Mathildas Adhd inte har med saken att göra
- Förbundsledningen saknar kunskap i att hantera Adhd.
- Förbundskapten har inte försökt skaffa sig kunskap om NPF fast det erbjudits
- Förbundskaptenen ser inte att Svenska Skidförbundet misslyckats, utan det är Mathilda som inte lyckats leva upp till kraven som Svenska Skidförbundet ställer
- Speedskivärlden är extremt liten, den svenska delen med landslag och stab utgörs av ett par familjer och arbetskollegor med få undantag.
För mig är börjar det bli uppenbart att det är Mathilda som person som inte passar in i den norm speedskifamiljen i Svenska skidförbundets bestämt ska gälla.
____
De landslagskriterier som tagits fram till i år verkar ha ett enda syfte, att ge förbundskaptenen ett verktyg att inte ta ut Mathilda i landslaget eller att låta henne tävla. se Micke Brunnbergs svar till mig tidigare
-Svenska Skidförbundet bedömer att Mathilda inte uppfyller våra krav samt vara representativ för förbundet, våra värderingar och vår sport.
I det här fallet är det högst relevant att tala om Mathildas NPF. Det är ett funktionshinder som gör att hon svårligen kommer kunna rätta sig in i Svenska Skidförbundets snåriga bastuklubbsregler.
Att åka fort kan hon, men att kräva att hon ska passa in i den smala subjektiva fållan som har ritats upp av Svenska Skidförbundet och speedskifamiljen är troligen lika svårt för henne som att kräva av en enbent att hoppa på två ben.
Riksidrottsförbundet har tillsammans med SISU tagit fram utbildningsmaterial för ledare hur man hanterar idrottare med NPF. Där finns bl.a. en video på tre minuter som på ett pedagogiskt sätt förklarar hur det bör fungera. Jag rekommenderar er alla att klicka på länken här och ta del av materialet.
Läs skidförbundets värdegrund “Skidor vill” det har jag gjort
Jag ringer Svenska Skidförbundets Generaldirektör Pernilla Bonde för att höra hur hon ser på värdegrunden och hur den appliceras i verksamheten. Hon svarar inte i telefon, all respekt för det. Jag ringer på en lördag och hon är tjänsteman, säkert gjort helg. Skickar ett SMS och förklarar vad jag vill.
strax innan lunch, måndag den 20:e januari får jag ett SMS tillbaka av Pernilla Bonde där hon bollar mig vidare till Elisabeth Egnell på Svenska Skidförbundet. Jag fattar vinken, ger upp och lägger ner försöket att få prata med Bonde.
Jag funderar på hur det kan vara möjligt, att Sveriges bästa och en av världens absolut bästa åkare i sin gren inte anses representativ för Sverige, Svenska skidförbundets värderingar och hennes egen sport?
Jag läser uttagningskriterierna igen och skriver upp ett par frågor som blir obesvarade
Vem är det egentligen som inte är representativ för Sverige?
Svenska Skidförbundet? Mathilda Persson, eller förbundskaptenen Mikael Brunnberg?
Vem är egentligen en förebild och idrottsperson att se upp till?
Är det Mathilda Persson som kämpar med alla medel att få tävla i den sport hon älskar. En sport där hon är bäst i Sverige och på väg att bli bäst i världen, bara hon tillåts starta?
Eller är det dom övriga åkarna och ledarna i landslaget, som utan att protestera högljutt accepterar att Mathilda inte får vara med och tävla om segern?
Medans jag funderar kommer det ett mail från Mathildas pappa
Han berättar att familjen nåtts av beskedet från det Internationella Skidförbundet F.I.S att Mathilda är avstängd på livstid från internationellt tävlande av det Svenska Skidförbundet.
F.I.S har försökt att tala det Svenska Skidförbundet tillrätta. Försök som gick i stöpet under Söndagen den 19:e januari.
Det är samtidigt som jag ställer mina frågor till förbundskapten Mikael Brunnberg och försöker få tag på generaldirektör Pernilla Bonde. Jag får tag i mailen som F.I.S ordförande skickat och tror inte mina ögon. Jag lägger upp mailslingan här för er att läsa. Häpnadsväckande.
Svenska Skidförbundets generaldirektör Pernilla Bonde har varit informerad i ärendet hela vägen. Hon har duckat familjen Perssons kontaktförsök under ett helt år. Jag frågar Mathildas pappa om det finns något skriftligt beslut?
Han svarar att det inte finns något officiellt beslut som Mathilda eller familjen fått tagit del av. Endast ett mail från det Internationella Skidförbundet F.I.S där dom bekräftar att den svenska förbundskapten Micke Brunnberg stängt av Mathilda av disciplinära skäl. Du kan läsa mailet från det Internationella Skidförbundet F.I.S här nedan
Nyhetsvärdet i detta, att Svenska Skidförbundet enligt Internationella Skidförbundet F.I.S stängt av en åkare på livstid är så klart enormt.
Jag kontaktar Mathilda och meddelar att jag kommer publicera i natt, detta måste bli känt.
Världstrea avstängd på livstid av Svenska Skidförbundet
Nyheten slog ner som en bomb i Speedskivärlden och i Skidsverige. Bara någon timme efter publiceringen blev jag kontaktad av det Internationella Skidförbundets ordförande i speedski via mail. han bad mig ta bort artikeln då han ansåg sig felciterad och att den inte skulle gagna Mathilda sak.
-I have had some private email communications with Mr Persson on a very confidential basis and these were never talking in the name of FIS. If you leave those quotes I will have to escalate this inside FIS for actions and this will not help serve the cause of Mathilda. The last thing we want is a conflict between FIS and the Swedish Ski Federation. If you leave my quotes it like this FIS will have to officially support the decision of the Swedish Ski Federation and our ability to help will end.
Jag förklarade att han var rätt citerad utifrån de mail jag tagit del av, och att Mathildas sak knappast kunde bli värre. Efter det så ringde han upp mig och menade att det även skulle drabba honom personligen och sporten i stort om artikeln fick stå kvar.
Han skickade mig ett par nya citat som uttryckte det internationella skidförbundets officiella ställning i ärendet
Ricardo Adarraga Chairman of Speed Skiing:
“FIS respects the decisions of the Swedish federation and does not interfere in any internal affairs of the national federations.
In regards to Mathilda Persson, she is a respected athlete with impressive international results. Mathilda’s behavior has always been in line with FIS competition rules and she has always respected the FIS Standards of Conduct. She is a respected competitor in the international speed ski racing community.
Mathilda Persson is a highly skilled and safe speed skier. The bronze medal won during the recent FIS Speed Ski World Championships 2024 and her 3rd place achieved in the FIS World Cup 2023/24 are evidences of her high speed skiing skills.
As fastest speed skier of the Swedish team Mathilda Persson’s results in 2023/24 were the key for Sweden to achieve the 2nd place in the FIS Speed skiing Nations Cup.
With a speed of 217.49 km/h in 2024 she was the 3rd world’s fastest female skier as it is accredited in the FIS World Speed ranking 2023/24.
In FIS we are interested in promising speedski women and Mathilda Persson has a great future in the discipline. For that reason we were very surprised to see that the Swedish federation decided to suspend her without any date.
Mathilda contacted me beginning of December 2024 explaining her situation. Since then in my position of chairman of the FIS Speedskiing Committee I have been trying to mediate to find a peaceful solution between both parties that respects the interests of Mathilda and the Swedish Speedski team. Unfortunately our mediation efforts have not been successful. So from FIS we decided to stop all further mediation efforts.
With sadness we see this conflict inside the Sweden Speedski team, a respected team with a long and successful speedski tradition. However in the end it is a problem that has to be solved inside the Swedish Speedski federation. We encourage both parties to find an agreement that is acceptable for Mathilda Persson, the Swedish Speedski team, for the Swedish Ski Federation and for Sweden.”
Nerikes Allehanda och Sveriges Radio rapporterade också om beslutet att stänga av Mathilda Persson på livstid
Svenska Skidförbundet var dock snabba att dementera det hela med en pressrelease där dom hävdar motsatsen. Mathilda är inte avstängd. Hon är bara inte uttagen i landslaget och hon är inte heller uttagen att tävla internationellt. Hon är välkommen att träna och tävla på nationell nivå, dvs. i Sverige.
Vad dom inte skriver är att det inte finns några tävlingar i Sverige. Förutom två svenska cupen i Grängesberg och Rättvik. Hissnade farter i upp till 120km/h utlovas. SM ska gå i Idre i april. I specialen, en backe där hastigheterna kommer upp i 130km/h. Mathilda som är topp tre i världen är van vid farter långt över 200km/h. Beslutet att inte sanktionera Mathildas start kan möjligen jämföras med att Anna Svenn Larsson skulle få nöja sig med att tävla slalom i Entry league i hemma i Dalarna. Löjeväckande med andra ord. Att Mathilda skulle vara avstängd från att träna har ingen påstått, rökridåer.
Det Svenska Skidförbundet menar är osant skrivet och påstått, (underförstått av Skitrotter) kommer direkt från det Internationella Skidförbundet F.I.S. Detta efter att samtalen med Svenska Skidförbundet brutit samman.
Mathildas pappa Johan får efter många försök ett svar från Svenska Skidförbundets generaldirektör Pernilla Bonde via mail
Hon svarar kort med Svenska Skidförbundets officiella hållning dvs. Bonde upprepar budskapet i pressreleasen ovan. Cc i mailet är förbundskaptenen Micke Brunnberg och Elisabeth Egnell, ansvarig för Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö och värdegrunden Skidor Vill. Det var Elisabeth jag blev hänvisad till av Pernilla Bonde samtidigt som Pernilla skickade sitt svar till Mathildas pappa Johan, se svaret nedan.
Status quo
Pernilla Bonde står upp för sin förbundskaptens beslut att inte ge Mathilda sanktion att tävla internationellt utanför laget. (livstids avstängning säger F.I.S). Bonde skriver också att Mathilda har samma möjlighet som alla andra att bli uttagen framöver. Därmed får vi anta att generaldirektören anser att bastuklubbsreglerna som Svenska Skidförbundet praktiserar är rimliga. Alternativt så har hon inte läst dom.
Är Pernilla Bonde ok med den diskriminering och negativa särbehandling Mathilda Persson utsätts för av Svenska Skidförbundet?
Är det på grund av Mathildas funktionshinder eller är det bara fråga om klassisk mobbning? Jag hade gärna velat fråga Pernilla Bonde dom frågorna.
Allt Mathilda behöver göra för att få sanktion att tävla är att ändra sin person och rätta sig efter bastuklubbens regler
Svenska Skidförbundet anser helt enkelt att Mathilda som person inte är lämplig att representera landet, Idrottssverige eller skidsporten. Eller dess sponsorer.
Hon bedöms inte heller representera Svenska skidförbundets värderingar, oklart vilka.
Sportsliga resultat beaktas ej.
Den stora frågan är om Svenskarna och skidförbundets sponsorer håller med om det?
Bäst i världen – Alla på snö
Ladda ner och läs Riksförbundet Attention’s skrift En fungerande idrott för alla
Vad tycker DU om skidförbundets agerande? Håller du med Svenska Skidförbundet? Kommentera gärna artikeln nedan.
Subscribe to our newsletter!
Det finns en anledning till att jag aldrig velat vara delaktig i sporter, organiserade av förbund🤠
Tänk om vi alla skulle vara lika i tänk o sätt. Så hemskt. Speedski är en underbar sport som inte är för vem som helst. Här visar åkresultaten vem som kan detta 🙂
Mvh/Claes Meijer
Tidigare speed ski åkare och tävlings arrangör
Helt jäkla sjukt att det fpr gå till så jör! Uppenbar diskriminering, så ledsen för Mathildas skull!
Bra och välformulerad artikel 👍