Alpina VM 2025 – mediokra resultat av en medioker organisation

Alpina VM i Saalbach är över utan att Sverige tar någon pallplats individuellt. Visst det blev ett brons i lagtävlingen. Men i övrigt så var det skralt. Är det åkarnas fel? Knappast.

Detta är en sportlovskrönika och innehåller redaktörens egna åsikter och insikter.

Sveriges bästa manliga prestationer kom i störtlopp och super-G, av Felix Monsén. En åkare som dissats av förbundet men knutit näven och på egen hand gjort en heroisk comeback på världsscenen.

Trots hans historiska 10:e plats i Kitzbuhel var det på håret att han inte skulle få en startplats och försvara Sveriges färger på VM. Orsak? Enligt Skitrotters källor så fanns det inte tillräckligt med sängar bokade av den svenska organisationen.

Nu löste det sig tydligen, och en störtloppsåkare krävdes i den nya OS grenen lagkombination. Därför kom han till start och presterade bäst av alla svenskar. En teknisk miss i mitten av störtloppet satte käppar i hjulet för en ännu större bragd. För att inte tala om hans uppräddade vurpa i lagkombinationen.

Lagkombination OS gren 2026

På tal om lagkombinationen, i denna nya mästerskapsgren så fick varje land ställa upp med fyra lag i både damer och herrar. Sverige kom till start med ett lag och lämnade sju platser tomma. Som ett exempel så kom Ukraina till start med tre herrlag. Inget se och lära här inte. Vi får väl anta att Sverige planerar att lämna walkover även nästa år i OS.

Sverige valde i fartgrenarna att endast ställa upp med en herre och inga damer. Detta ett år innan OS. 7 startplatser lämnades tomma i varje gren. Fjorton möjligheter att exponera svenska åkare för fans och sponsorer. Visst vi skulle inte vinna några medaljer men vi kan inte bara ge upp.

Storslalom en sorglig svensk historia

Coacherna valde att ställa Sveriges formstarkaste storslalomåkare, Mattias Rönngren åt sidan. Trots att han leder Europacupen och är rankad två av svenskarna.

Tydligen är det ingen idé att ställa en 31-åring på start för att få mer erfarenhet ett år innan OS. Om Mattias vinner Europacupen, vilket verkar högst troligt. Då kommer han ha en egen startplats i Världscupen direkt efter topp 30. Det möjliggör stora resultatförbättringar nästa år och en hägrande OS start.

Men nej.

Istället föll coachernas val på en åkare rankad femma bland svenskarna, varför då? Det enkla svaret är SOK och topp och talang. Dessutom lämnades två startplatser tomma. Resultatet? Placering 33 & 34.

Med Mattias i laget hade dessutom chanserna till ädlare valörer i lagparallellen ökat. Men, Mattias är inte med i topp och talang.

Sveriges bästa individuella prestation på damsidan stod 19-åriga Cornelia Öhlund för när hon blev elva i slalomen. Visst, Sveriges enda riktiga stjärna Sara Hector kom sexa i storslalomen, men det resultatet är varken hon eller coacherna nöjda med.

Förutom att Cornelia blev bästa svenska och slog till med personbästa så var hon den enda av svenskorna på start i slalomen som inför säsongen ställdes utanför SOK:s topp och talangprogram.

Summa summarum

Sveriges bästa prestationer görs av två åkare som är inbjudna med armbågen om ens det. Det är dom svenska coacherna som gör den subjektiva bedömningen vilka som är värda en plats i topp och talang, landslag och VM start.

Coacherna valde bort Felix Monsén inför denna säsong och SOK valde att inte ta ut Cornelia Öhlund till topp och talang, trots att hon både som sjuttonåring och artonåring upprepade gånger tagit poäng i världscupen.

Sverige lämnade walkover i 60% av damgrenarna.

Totalt saknades representation på 23 startplatser. Vi pratar om ett landslag.

Vi leker med tanken.

Hade det varit fotboll och förbundskapten ställt 5 utespelare och ingen målvakt på planen för att han ansåg att alla andra svenska spelare var för dåliga för att ta en plats.

Vad hade hänt då?

Sverige hade förlorat matchen med 70-0, Sparken för hela landslagsledningen så klart. Det är där vi har hamnat.

Vad gör vi nu?

Många läsare hör av sig till Skitrotter, uppgivna och förtvivlade. Undrar hur vi ska kunna rebota svensk alpinskidåkning och återskapa förtroendet för Svenska Skidförbundet från potentiella sponsorer, fans och inte minst åkare i landslaget och åkare som vill dit.

Finns det någon kvick fix?

Det enkla svaret är nej. Kursen måste läggas om helt på många plan och jag kommer att återkomma med konkreta förslag på det.

Men, en snabb åtgärd för att öka intresset bland fansen och ingjuta hopp hos åkare som knackar på den barrikaderade landslagsdörren skulle vara att:

Sluta med subjektiva bedömningar. Fyll alla platser på alla nivåer.

Alltid.

Så länge någon vill åka, låt dom åka. Gå strikt på ranking och kör öppna kvaltävlingar inför världscup. Exempelvis i storslalom, finns det tre startplatser, bjud då in dom 10 bäst rankade Svenska åkarna till ett öppet kval. Gör det i god tid så att alla har möjlighet att ta sig dit.

Dom tre bästa därifrån får köra. Gör om detta inför varje tävling så ska ni se att vi snabbt får fart på svensk skidåkning igen.

Sveriges snabbaste tjej tillbaka i landslaget igen och får köra VM

För övrig kan jag konstatera att Ski Team Sweden Speedski har tagit sitt förnuft till fånga. Efter Skitrotters avslöjande om att Mathilda Persson nekats plats i laget och vägrats sanktion av Svenska Skidförbundet till F.I.S tävlingar så har ett par möten och samtal ägt rum.

Mathildas heder har återupprättats, hon får inte bara sanktion att starta utan även en plats i landslaget. Enligt uppgift så kommer även landslagskriterierna att skrivas om. Vi väntar ännu på ett officiellt uttalande från förbundshåll. Det finns hopp om en bättre skidvärld och ett bättre skidförbund.

Subscribe to our newsletter!

author avatar
Jonas Henning

One thought on “Alpina VM 2025 – mediokra resultat av en medioker organisation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *